Son Gönderiler

GÖRSEL SANATLAR
ŞİİR/VİDEO KÖŞESİ
GEZİ KÖŞESİ

28 Aralık 2018 Cuma

YAĞLIBOYA TABLO NASIL YAPILIR?

İki farklı tablolarımdan,papatyalarla resimlenmiş olanı orijinal fotoğraftan yorumlanarak yapılmış,diğeri ise sanatçı Van Gogh’un “ayçiçekleri”adlı eserinin röprodüksiyon çalışmasıyla hayat bulmuştur.




YAĞLI BOYA TABLO NASIL YAPILIR ?


Yağlı boya resim için ihtiyaç duyacağınız malzemeler:
  • İstenen boyutlarda tuval
  • Kullanılacak renklerde yağlı boya
  • Boya inceltici (terebentin)
  • İstenen boyutlarda fırça
  • Tiner
  • Sentetik vernik
  • Palet
  • İsteğe göre şövale 
Şövaleye yerleştirdiğimiz tuvalde öncelikle kurşun kalem ile çizim yapmamız,boyama aşamasında işimizi kolaylaştırır. Fazla bastırmadan silik çizgiler halinde oluşturacağımız taslak çizimi istediğimiz gibi değiştirip düzeltebiliriz.
Çizimimiz bittiğinde boyama işlemlerine başlayabiliriz. Boyalarımızı palet üzerinde hazırlayarak kullanmak önemlidir.Açık renk boyalardan başlamayı severim.Canlılığını koruyup,renkleri çamurlaştırmadan resim yapmak,ışığın gücünü de ortaya çıkarır.Fırçaları tinerle temizleyebiliriz.Elimizde her an pamuklu bir bez olması,fırçanın tiner sonrası silinmesiyle temizliğe katkı sağlayıp,alınan boyaların tuvalde güzel durmasını sağlayacaktır.Terebentin hava ile temas halinde olan boyanın katılaşmasını engelleyen incelticidir.Fırça ile çok rahat çalışma fırsatı yakalarız.Ben resmimi yaparken boyaların canlı ve parlak durması için haşhaş yağı kullandım.
Her boyanan objenin son işlemi olarak parlaklık verilmesi ve dayanıklılığın artması,su gibi sıvılardan etkilenmemesi ve dış dayanıklılığı için vernil kullanılması çalışmanın ömrünü uzatır.
Yağlı boya çalışmamızı tamamladıktan sonra kurumaya bırakırız. Boyanın kuruması için tuvalimiz yatay şekilde tozdan ve güneşten korunabileceği bir alanda durmalı.
Yağlı boyanın kuruması, kullanılan boya miktarına ve katmanlara göre 3 gün ile 2 hafta arasında sürebilir. Profesyonel çalışmalarda ise kuruma için ayrılan süre 6 ila 12 ay arasındadır. Kuruma süresince tabloya dokunulmaması önemlidir, aksi halde üst katlardaki boyalar zarar görebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder