Son Gönderiler

GÖRSEL SANATLAR
ŞİİR/VİDEO KÖŞESİ
GEZİ KÖŞESİ

1 Ocak 2019 Salı

EBRU ÇALIŞMASINI ÖĞRENCİLERİME GÖSTERİRKEN..

EBRU ÇALIŞMASI

Ebru sanatı görsel açıdan şölen haline gelen çok renkli ve kıymetli bir sanattır. Suyun üzerinde renk verme çalışmalarıyla yapılan süsleme sanatı olan ebru, günümüzde artık pek uygulanmamaktadır. Geleneklerimizde çok kullanılan bu sanatın önceleri kursları, eğitimleri yoğun şekilde bulunurken şimdilerde sınırlıdır.

Osmanlı döneminde uygulanan ebru sanatı, önemli bir iş koludur. Birçok kişiye kazanç sağlamıştır. Doğu topraklarından Avrupa’ya yayılmasıyla ebruya Avrupa’da, Türk kağıdı ismi verilmiştir. Tüm dünya üzerinde ilgi çekmiş, uygulanmış ve sevilmiş bir sanattır. Günümüzde ise belirli birkaç isim dışında ciddi anlamda bu işle uğraşan kişilerin sayısı azdır.
Kitre sayesinde yoğun hale getirilmiş suyun üzerine, özel olarak hazırlanmış boyalar aracılığıyla meydana getirilen desenlerin, kağıt üzerine nakledilmesi neticesinde yapılan bir süsleme sanatıdır. Görsel açıdan çok hoş renkler ve desenler meydana gelirken, evler için de çok değerli dekorasyon öğeleri oluşur. Ebru sanatında en önemli unsurlardan arasında; oda sıcaklığı, kullanılan boyaların ve fırçaların kalitesi yer almaktadır. Ebru tıpkı hat sanatı gibi boş zamanların değerlendirileceği, stresi azaltmaya yarayan bir hobidir.
Ebru çalışması için, çevresel şartlar gözönüne alınıp,maliyeti düşürecek olursak,kitre  yerine;duvar kağıdı yapıştırıcısı ya da makarna suyundan faydalanabiliriz.
Bu yoğun sıvı bir tekne içine dökülür.

Ebru boyası olmadığı durumlarda, 3-4 küçük kap içine farklı renk yağlıboya ve tiner karıştırılır.Kaşık,çöp şiş ile suyun üstüne desen çizilir.Tekne boyutu ile orantılı beyaz kağıt boyaya yatırılır ve ucundan tutarak,baskı gibi olması ,şeffaf suyun kağıttan akması sağlanır.




1 yorum: